Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Α' Λυκείου - Κεφάλαιο 1 - Εσωτερικό του υπολογιστή - Μητρική κάρτα - Κάρτες επέκτασης

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε τα κύρια εξαρτήματα μιας μητρικής πλακέτας.

Συμπληρωματικές πληροφορίες για τη μητρική κάρτα : 

Μπαταρία : Η μπαταρία της μητρικής χρησιμεύει για να κρατάει τα δεδομένα μιας μικρής χωρητικότητας μνήμης RAM που ονομάζεται CMOS. (CMOS είναι μια συγκεκριμένη τεχνολογία κυκλωμάτων εξαιρετικά χαμηλής κατανάλωσης).
Η μνήμη CMOS περιέχει βοηθητικές πληροφορίες για την εκκίνηση του υπολογιστή που χρησιμοποιούνται από το BIOS. Για παράδειγμα περιέχει πληροφορίες σχετικά με τους σκληρούς δίσκους και τα υπόλοιπα εξαρτήματα που είναι συνδεδεμένα στη μητρική. Εκτός από τα παραπάνω, φυσικά η μπαταρία τροφοδοτεί και το ρολόι του υπολογιστή ώστε ή ώρα να είναι σωστή κάθε φορά που τον ενεργοποιούμε.
 
BIOS: To BIOS είναι ένα πρόγραμμα αποθηκευμένο σε μια μικρή μνήμη ROM πάνω στη μητρική. Η μνήμη αυτή είναι συχνά αναγνωρίσιμη καθώς έχει ένα αυτοκόλλητο πάνω της με την ένδειξη BIOS και συχνά το όνομα του κατασκευαστή. Το BIOS είναι το πρόγραμμα που χρειάζεται ο υπολογιστής για να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά. Την στιγμή που το μηχανήμα μας τροφοδοτείται με ρεύμα, ο επεξεργαστής δεν έχει κάποιο άλλο πρόγραμμα να εκτελέσει εκτός από το BIOS. Κατά την εκτέλεση του προγράμματος αυτού αρχικοποιούνται και ελέγχονται όλες οι άλλες συσκευές του υπολογιστή μας όπως π.χ. ο σκληρός δίσκος και η κάρτα γραφικών.
 
BIOS setup : Το BIOS setup είναι ένα βοηθητικό πρόγραμμα του BIOS το οποίο μπορούμε να το καλέσουμε σχεδόν αμέσως με το που θα ενεργοποιήσουμε τον υπολογιστή μας και πριν αρχίσει η φόρτωση του λειτουργικού.

Για να μπούμε στο BIOS setup χρησιμοποιούμε κάποιο πλήκτρο το οποίο συνήθως εμφανίζεται στην αρχική οθόνη. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πλήκτρο για να μπούμε στο BIOS είναι το del (delete) αλλά μπορεί να είναι το F2, το F10 ή και κάποιο άλλο (ανάλογα με το πως ξύπνησε το συγκεκριμένο  πρωί ο κατασκευαστής της μητρικής). Το BIOS setup μας επιτρέπει να δηλώσουμε χρήσιμες πληροφορίες που το πρόγραμμα του BIOS θα τις έχει διαθέσιμες άμεσα σε κάθε εκκίνηση από κει και πέρα και δεν θα χρειάζεται να τις ψάχνει. Μερικές από αυτές είναι: Ημερομηνία και ώρα,
Σκληροί δίσκοι, Ρυθμίσεις για ενεργοποίηση ή όχι συσκευών που ενδεχομένως βρίσκονται πάνω στη μητρική (κάρτα δικτύου, ήχου κ.λ.π.)


Ρεύμα στη μητρική κάρτα : Η μητρική κάρτα παίρνει ρεύμα για τη λειτουργία της από το βύσμα που βλέπετε αριστερά. Κάθε xρώμα αντιστοιχεί σε μια τάση (το μαύρο είναι γείωση). Οι πιο καινούριες μητρικές τροφοδοτούνται με βύσμα 24 ακροδεκτών αντί για 20 που φαίνεται στη φώτο. Το βύσμα δεν μπαίνει ανάποδα έτσι δεν κινδυνεύει η μητρική. Ο ομάδα των χρωματιστών καλωδίων προέρχεται από το τροφοδοτικό.



Σύνδεση σκληρού δίσκου και DVD στη μητρική (τύπου PATA) : Θα χρειαστείτε την καλωδιοταινία της φωτογραφίας. Το χρωματιστό (συνήθως μπλε) άκρο συνδέεται στη μητρική. Δεν μπαίνει ανάποδα συνήθως λόγω της εσοχής που διαθέτει.

Σε μια τέτοια ταινία μπορείτε να συνδέσετε ως δύο συσκευές (π.χ. δύο δίσκους ή ένα δίσκο και ένα DVD).

Οι περισσότερες μητρικές που διαθέτουν υποδοχές PATA διαθέτουν τουλάχιστον δύο. O σκληρός δίσκος συνδέται στη μια υποδοχή και το DVD στην άλλη.

Ο δίσκος και το DVD έχουν διαφορετικές επιδόσεις – με το δίσκο να υπερτερεί – και αν συνδεθούν στο ίδιο κανάλι το DVD θα προκαλεί καθυστερήσεις στο δίσκο.






Σύνδεση σκληρού δίσκου και DVD στη μητρική (τύπου SATA) : Για την σύνδεση των συσκευών αυτών στη μητρική δεν χρειάζονται ιδιαίτερες ρυθμίσεις. Μπορείτε να τοποθετήσετε το καλώδιο στην υποδοχή της μητρικής και την άλλη πλευρά στο δίσκο ή το DVD.

Τα καλώδια SATA μπορούν να εξυπηρετήσουν μόνο μια συσκευή το καθένα.

Καθώς οι υποδοχές SATA είναι και πολύ μικρού μεγέθους, οι περισσότερες μητρικές έχουν τέσσερις ή και περισσότερες.




Περισσότερες λεπτομέρειες και πληροφορίες για τις μητρικές κάρτες μπορείτε να βρείτε εδώ.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Μέσα στο κουτί της κεντρικής μονάδας, εκτός από την μητρική κάρτα ή πλακέτα, υπάρχουν τα εξής :



Τροφοδοτικό: Ο υπολογιστής είναι μια ηλεκτρονική μηχανή και χρειάζεται απαραίτητα ηλεκτρικό ρεύμα για να δουλέψει.
Το ρεύμα του δικτύου που παίρνει ένας υπολογιστής είναι 220 Volt. Αυτή η τάση είναι πολύ υψηλή για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας.
Ο ρόλος του τροφοδοτικού είναι να μετατρέπει τα  220 Volt σε μια μικρή τάση ρεύματος τα 5 και 12 Volt. Αυτό το ρεύμα είναι αρκετό για τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που υπάρχουν στο κουτί της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας. 

    Επεξεργαστής μάρκας
    AMD 6 πυρήνων

    Επεξεργαστής (C.P.U.): Είναι το πιο σημαντικό εξάρτημα, αφού είναι υπεύθυνο για τις κυριότερες επεξεργασίες που γίνονται στον υπολογιστή.


    Όλα τα προγράμματα που τρέχουν σ' ένα υπολογιστή αποθηκεύονται προσωρινά στη μνήμη RAM που με τη σειρά της τα στέλνει για επεξεργασία στον επεξεργαστή. 

    Μετά την επεξεργασία τους τα δεδομένα επιστρέφουν και τοποθετούνται προσωρινά στη Κύρια Μνήμη του υπολογιστή και με τη σειρά τους εμφανίζονται στην οθόνη ή στέλνονται στον εκτυπωτή ή σε ένα στικάκι, κ.α.


    Επεξεργαστής μάρκας Intel
    4 πυρήνων
    Ο επεξεργαστής είναι τοποθετημένος πάνω στη μητρική πλακέτα και, επειδή θερμαίνεται πολύ κατά τη λειτουργία της, χρειάζεται έναν ανεμιστήρα, για να την ψύχει (την ψήκτρα).

    Η τεχνολογία των επεξεργαστών εξελίσσεται συνεχώς και γιαυτό το λόγο όταν αγοράζει κανείς καινούριο υπολογιστή καλό είναι να προσέχει τα εξής :

    • Την ταχύτητα του επεξεργαστή (σε MHz)
    • Τον αριθμό των πυρήνων που διαθέτει.  

    Κύρια Μνήμη: Είναι η μνήμη στην οποία τοποθετούνται δεδομένα και εντολές, πριν σταλούν στον επεξεργαστή καθώς και αμέσως μετά την επεξεργασία. Είναι απαραίτητη για κάθε υπολογιστή. Μπορεί να διακριθεί σε RAM και ROM.           



    Κάρτες μνήμης RAM
    Μνήμη RAM: Είναι η μνήμη που χρησιμοποιείται περισσότερο στον υπολογιστή. Αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βοηθό του επεξεργαστή στις δύσκολες εργασίες που έχει να κάνει.


    Οποιοδήποτε πρόγραμμα ή εργασία κάνουμε αποθηκεύεται προσωρινά στη μνήμη αυτή.

    Τη μνήμη RAM τη συναντάμε σε μορφή κάρτας. Κάθε κάρτα μνήμης έχει συγκεκριμένη χωρητικότητα που μετριέται σε GB.
    Όταν θέλουμε να κάνουμε τον υπολογιστή μας πιο γρήγορο μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον μνήμη RAM (εφόσον υπάρχουν κενές υποδοχές στην μητρική κάρτα).

    Η μνήμη RAM, όμως, έχει ένα μεγάλο μειονέκτημαοτιδήποτε περιέχει, χάνεται μόλις διακοπεί η τροφοδοσία του υπολογιστή με ηλεκτρικό ρεύμα. Για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε κάποιο αποθηκευτικό μέσο, που να αποθηκεύει μόνιμα τις εργασίες μας, όπως για παράδειγμα το σκληρό δίσκο.


    Τσιπάκι μνήμης ROM 
    πάνω στη μητρική κάρτα

    Μνήμη ROM : Είναι μια μνήμη με μικρή  χωρητικότητας που βρίσκεται πάνω στη μητρική κάρτα.

    Σ' αυτήν έχουν αποθηκευτεί μόνιμα πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις.

    Στη ROM βρίσκεται το λογισμικό με το όνομα BIOS που είναι υπεύθυνο για να ξεκινήσει σωστά ο υπολογιστής τη λειτουργία του.


    ----------------------------------------------------------------------------------------

    Εσωτερικές κάρτες 

    Στο εσωτερικό του κουτιού της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας εκτός από το τροφοδοτικό, την μητρική πλακέτα και τη μνήμη υπάρχουν και άλλες κάρτες.

    Οι κυριότερες είναι αυτές που φαίνονται στην παρακάτω εικόνα (κάντε κλικ πάνω της) :


    Στις περισσότερες σύγχρονες μητρικές πλακέτες η κάρτα ήχου, οθόνης και δικτύου ενσωματώνονται στην μητρική πλακέτα. Ο χρήστης όταν θέλει αυξημένες λειτουργίες στην οθόνη ή στον ήχο μπορεί να προσθέσει επιπλέον μια κάρτα ήχου ή οθόνης.

    -----------------------------------------------------------------------------------


    Θύρες σύνδεσης

    Στο πίσω μέρος του κουτιού της Κεντρικής Μονάδας Επεξεργασίας βρίσκονται οι θύρες ή υποδοχές όπου συνδέονται διάφορες περιφερειακές συσκευές. Αυτές φαίνονται στο παρακάτω σχήμα :


    Στην εφαρμογή που ακολουθεί κάντε κλικ και προσπαθήστε να συνδέσετε τις περιφερειακές συσκευές που εμφανίζονται στην κατάλληλη θύρα :



    Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια τυπική συναρμολόγηση του εσωτερικού ενός υπολογιστή.